Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Sert, Ramazan'da ilk 3 günde sağlıklı her bünyenin açlığa ve susuzluğa alışabileceğini söyledi. Ancak diyabet, tansiyon ve kalp gibi kronik rahatsızlığı olanlar ile yaşlıların alışmasının mümkün olmadığını, bu durumdaki kişilerin oruç tutmak yerine diyetini ödemelerini önerdiklerini bildirdi.
Sert, bir insanın hiç yemeden 3 hafta yaşayabilirken, susuzluğa ancak 3 gün dayanabileceğini belirterek, "Sağlıklı insanlar belirli sürelerde sınırlı kalmak koşuluyla açlığa ve susuzluğa direnebilir. Sağlıklı kişilerde bile halsizlik ve zihinsel faaliyetlerde yavaşlama olabilir. Ancak aşırı sıcak önünde çalışan işçiler ve fırın işçileri gibi meslekleri icra edenlerin özellikle susuzluğa alışması elbette mümkün değil" dedi.
Sahura Kalkmak Gerekiyor
Vücudun tüketilen besinleri depolayabileceğini ancak vücuda fazla miktarda alınan sıvının 15 dakika içinde geri atıldığına dikkati çeken Sert, "Bu nedenle gece bol bol su içip ertesi gün susuzluktan kurtulmak mümkün değil. Vücut aşırı derecede su kaybettiğinde başta böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında azalma olmak üzere birçok rahatsızlık oluşabilir. Bu nedenle su kaybına yol açacak çalışmalarda dikkatli olunmalı" diye konuştu.Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Sinan Kırım ise ağustosta oruç tutanların açlıktan değil susuzluk nedeniyle sıkıntı yaşayabileceğini anlattı. Kırım, susuz kalmamak için mutlaka sahura kalkılması, tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Sahur yaptıktan sonra da hemen yatılmaması gerektiğine de dikkat çeken Sinan Kırım, "Sahurdan sonra hemen yattığımızda yemekler hazmedilmeden kalıyor. Kişi uyandığında bulantı ya da hazımsızlık gibi şikayetlerle karşı karşıya kalabiliyor" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.